Kontrola jakości niejednokrotnie uznawana za zbędny koszt, a tymczasem to inwestycja, która zwróci się z nawiązką.
Przedsiębiorstwa każdego dnia zmagają się z dynamicznymi zmianami jakie zachodzą na rynku. Bez stałej walki o klienta jest niezwykle ciężko, by przetrwać. Konkurencja jest wysoka. Zadowoleni klienci to klucz udanego biznesu. W dzisiejszych czasach są oni niezwykle wymagający, jak i roszczeniowi. To główną rolą firmy jest dostarczenie mu idealnego produktu, który w stu procentach spełni ich potrzeby. Ponieważ niezadowolony klient jest w stanie poważnie zagrozić firmie, gdyż zwykle swoją niepochlebną opinią podzieli się w Internecie, a z takiej ciężko się obronić – nawet, jeżeli była nie z naszej winy.
Podstawowym krokiem w celu uniknięcia takiej sytuacji jest skuteczna kontrola jakości. To nadzór nad procesem produkcyjnym pozwala przedsiębiorcom na kontrolowanie produktu końcowego. Mowa tu o stałym monitoringu dostaw surowców oraz poszczególnych procesów zachodzących w firmie. Pozwala to na wyłapanie mankamentów i stałą poprawę, by w miarę niskim kosztem móc usprawnić i udoskonalić produkt końcowy.
Sposób kontrolowania procesu to indywidualna decyzja kierownictwa oraz zespołu zarządzającego. Pojęcie to samo w sobie jest tak szerokie i nie sposób stworzyć złoty środek, który idealnie dopasuje się do realiów każdego przedsiębiorstwa. Jednak najczęściej mamy do czynienia z 4 etapową kontrolą jakości.
1 etap – kontrola wejściowa
Jak sama nazwa wskazuje, to nadzór nad dostarczanymi komponentami przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego. Celem każdego dostawcy jest sprzedaż wartościowych surowców, a wychwycenie wadliwych sztuk na etapie przyjmowania dostawy pozwala na uniknięcie zbędnych kosztów oraz na wyprodukowanie nieprawidłowego wyrobu gotowego.
2 etap – kontrola międzyoperacyjna
Jest to etap kontroli w czasie produkcji. Zaangażowani oraz uważni pracownicy przy pomocy odpowiednich środków są w stanie najszybciej zareagować, gdy podczas procesu produkcji następuje jakiekolwiek odstępstwo od normy. Przy pomocy łatwo dostępnym narzędziom jakości można szybko znaleźć źródło nieprawidłowości, by usprawnić proces.
3 etap – kontrola końcowa
Ma ona na celu wyłapanie wadliwych wyrobów gotowych już po zakończeniu etapu produkcji. Kontroler może zweryfikować zgodność produktu poprzez ocenę wizualną oraz funkcjonalną. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, może z łatwością wyeliminować wybrakowane produkty lub w przypadku większej ilości wad – cofnąć się do poprzednich etapów by odnaleźć źródło niepowodzenia.
4 etap – kontrola ostateczna (w trakcie wysyłki)
Kolejnym etapem może być losowa kontrola już wcześniej wyprodukowanych i zapakowanych produktów. Pracownik sprawdza zgodność ilości oraz sposób pakowanych wyrobów. Zwykle jest to ostatnia szansa na odnalezienie nieprawidłowości zanim produkt zostanie oddany w ręce klienta.
Należy pamiętać, że kontrola jakości to koszt dla przedsiębiorstwa. Jednakże im wcześniej wada zostaje wyłapana wewnątrz firmy, tym koszty jej naprawy są niższe. Wysoka jakość produktu i usługi powinna być priorytetem nie tylko właściciela czy dyrektora firmy ale również każdego pracownika, jak i wszystkich dostawców oraz osób włączonych w cały proces produkcyjny. To holistyczne spojrzenie pozwoli na dostarczenie konsumentowi idealnego produktu.
Zobacz również
Sprawdź ostatnie artykuły na blogu
Co to jest system ERP?
ERP to zintegrowany system zarządzania, który stanowi oprogramowanie umożliwiające…
Technologia Produkcji w Systemach ERP – Podstawy – Edelo
Technologia zawsze była na czele postępu w produkcji, począwszy od rewolucji…